Berättelsen från vårt sommarläger

Nu när sommaren lider mot sitt slut vill jag berätta hur varmt det faktiskt var, i alla fall några dagar, och hur kul vi kan ha det tillsammans med varandra och med våra fantastiska Heelrar. Jag är nu en av inventarierna på Heelerlägret som går på Catharinas AgilityCenter på Kulefall utanför Söderköping. I år var det 3:e året och då måste det ju vara permanent, detta superroliga läger under v.30! Vi var 5 entusiastiska förare som alla hade minst en Heeler med sig. Så mycket man faktiskt kan hinna med på tre dagar, det är otroligt!

1:a dagen var det agility hela dagen och vi provade på olika handlingssvängar. Vi som deltog är på olika nivåer i kunskap och träning. Vi var allt från nybörjare till avancerande klass 3 ekipage men med en rutinerad tränare som Catharina anpassades träningen individuellt till den nivå som passade hund och förare. Det fanns tid och tips för alla och en var.

Catharina & Jack

Agility går i korthet ut på att hunden ska kunna utföra alla de olika hindren på agilitybanan, och att föraren ska kunna styra den mellan hindren. Denna styrning kallas på agilityspråk för handling. Det här med handling är speciellt just för agility, att styra med både kropp, rörelser, fart och röst, man skulle kunna se det som om det finns ett osynligt gummiband mellan hund och förare.

Norrie & Linnéa

2:a dagen startade vi med att träna hoppteknink. Att taxera med ett mellanrum, mellan hindrena, på 4 fot är inte så lätt som det kan verka, men de flesta klarade det även med en oxer på slutet. Efter ännu en kanonlunch var det dags för eftermiddagspasset. Temperaturen hade då stigit till +28 och strålande solsken. De flesta av oss lutade oss då tillbaka och njöt av Linnea & Norries Freestyle och HtM uppvisning. Linnea stylad i cape trots värmen, ett helt Otroooligt ekipage. Sedan var det vår tur ….. ja, ja en del av oss har takten till musiken, det måste man ha, och en del av oss hade viljan, men det finns Oanade talanger bland oss.

Yatzi & Anna

För den som hade oanade krafter och inte iddes vänta på sin tur att träna så fanns det rallylydnadsskyltar i nybörjarklass uppställda och man kunde ta ett ”drive in” varv bland dem undertiden man väntade på sin tur.

Tisdagen avslutades med poolbad och grillkväll för människorna. Vi fick grillat från gårdens egen ekologiska köttproduktion.

Den 3:e och sista dagen startade vi i skogen. Minst lika hett ute denna dag med strålande sol. Först la vi varsitt spår. 50m rakt eller 75m med vinkel beroende på vad vi trodde våra Heelrar skulle klara. Efter det var lagt lät vi spåret ”vila” och gick till utkanten av skogen för att göra en ruta för uppletande. När vi alla, människor, hade trampat runt i rutan och hundarna en efter en sökt efter sina saker i den gick vi till en närliggande damm. Gissa om hundarna uppskattade ett svalkande bad? Men även i badet såg vi skillnad på våra fyrfota vänner. En del kunde förväxlas med säl om man inte visste bättre, även ljudligt, andra nöjde sig med att bada tassar och mage lite diskret i kanten. Men svalkan uppskattades innan vi gick tillbaka till våra tidigare lagda spår. Där var några av Heelrarna så ”heta” att det var snudd på skogsavverkning. Även de minst erfarna klarade sin uppgift galant.

Uppletande

Efter lunch avslutades dagen med en Riktigt fartig klass 1 hoppbana där faktiskt alla var Bäst! Efter 3 dagars ”krångligheter” med handling, hoppteknik och jackosvängar fick hundarna ge Järnet och springa. Oj vad det gick undan! och vad roligt hundarna tycket det var. För oss förare var det tufft men vad brydde sig väl Catharina om det?

Gruppbild

Ännu ett lyckat Heelerläger avslutades och det skulle då bära av hemåt till Göteborg, Linköping, Tibro och Strängnäs. Då fick vi en ny bild av familjen Jägervall, det blev kofösning, men det är en annan historia.

Skrivet av Carina Tolstad och Foto av Linnea Björk Timm & Gunn Gasslander

<-- Tillbaka